info@sjalvforsvarmalmo.se

KAPAP Krav Panim al Panim

KAPAP  är inte ett konventionellt självförsvarssystem.

Det är ett överlevnadssystem som är utformat för att uppmuntra den enskilde att använda vad som fungerar för dem. Vi är alla olika i vår storlek, styrka, snabbhet, smidighet och uppfattningar. KAPAP är utformad för att hjälpa jämna ut oddsen mellan dig och din angripare, lära dig viktiga färdigheter för överlevnad och hur du ska reagera när du bli attackerad, det kommer snabbt att utveckla en medvetenhet om vilket självförsvar fungerar och inte fungerar.

KAPAP självförsvar/överlevnadssystem är en filosofi och samtidigt ett koncept. Det är en bro mellan olika system som förenar de gemensamma kampsport -och självförsvarsprinciper under en enda fana. Vi tar vad som fungerar och formar det till att fungera ännu bättre. Genom vår evolution under miljontals år har vi begåvats med ett antal automatiska signaler för överlevnad som tar över i händelse av angrepp eller attack.

KAPAP som självförsvar fungerar tillsammans med dessa naturliga reaktioner för att säkerställa att ditt personliga skydd fungerar.

KAPAP vs. Krav Maga. Vad är skillnaden?

Många gånger blir vi  tillfrågade vad är skillnaden mellan Kapap och Krav Maga. Naturligtvis beskrivningen och förklaringen vi ger kommer utan tvekan att ifrågasättas och/eller analyseras in i minsta detalj. På KAPAP MALMÖ  lär vi ut ett antal principer först och främst före tekniker, och anledningen till detta är att vi vill att våra instruktörer eller studenter ska ha en flexibel inställning till deras självförsvar, eller skydd av nära och kära.

Om jag tar Krav Maga som ett exempel och detta är inte på något sätt menat som kritik av Krav Maga, det är bara en åsikt. Krav Maga baserar träningen huvudsakligen på en fast kursplan med linjär strategi och tillåter inte riktigt de oväntade attacker som kan ändra dynamiken i en situation, som i sin tur inte förbereder eleven eller instruktören för vad vi i Kapap kallar action vs reaction, som kan vara svårt för ett linjärt försvar att försvara sig mot när en variabel attack initieras.

På Kapap Malmö har vi inte en lika stel kursplan, vi vill att våra instruktörer och elever ska reagera snabbt och lugnt till en snabb förändring av attacken. Vi inte är helt fokuserade på ett linjärt försvar, eftersom det inte kommer att fungera för mindre eller svagare personer.
När det kommer till konfliktsituation går det sällan att planera och av denna anledning, lär vi på Kapap Malmö ut de grundläggande principerna eftersom vi vill att det självförsvar vi lär ut ska fungera i 99,9% av fallen.

Du som instruktör, elev eller någon som bara vill lära sig självförsvar måste ha en flexibel inställning för att överleva. Detta är anledningen till att vi inte har en fast kursplan eller en helt linjär metod till självförsvar eftersom självförsvar ständigt utvecklas precis som när vi hade pil och båge för självförsvar nu har vi pistol i stället.

KAPAP är en förkortning som står för Krav Panim el Panim. Bokstavligen översatt betyder det Face-to-Face Combat.

Other martial artists, teachers / instructors and influences

> LÄS MER...

Sam Markey – KAPAP level IV, teacher and KAPAP UK head instructor

> LÄS MER...

AVI NARDIA – Founder of modern KAPAP

> LÄS MER...

Testimonial